China a interzis utilizarea iPhone-urilor de către oficialii guvernamentali centrali, potrivit The Wall Street Journal, care citează surse neidentificate familiare cu situația.
Acțiunile Apple au înregistrat o scădere de 3,6% miercuri, în urma știrilor, închizându-se la 182,91 dolari în New York. Acest lucru a marcat cea mai mare scădere zilnică din ultima lună. Înainte de miercuri, Apple crescuse cu 46% în acest an.
WSJ relatează că managerii au notificat angajații despre interdicție prin grupuri de discuții sau ședințe.
CNN a încercat să ia legătura cu Ministerul Afacerilor Externe al Chinei și cu Apple (AAPL), dar nu a primit un răspuns.
Sursa imagine: cnn.com |
O sursă care are în mod regulat contact cu agențiile centrale ale guvernului chinez a declarat pentru CNN că oficialii chinezi evitau deja utilizarea iPhone-urilor înainte de pandemie, deși nu exista aparent o politică formală în acest sens. Sursa a solicitat să nu fie numită din motive de sensibilitate.
Sursa a adăugat că oficialii guvernamentali centrali tind acum să folosească smartphone-uri produse de mari companii autohtone, în special Huawei.
În iunie 2022, CNN a raportat că unele ministere ale guvernului chinez au interzis accesul vehiculelor Tesla pe teritoriile lor din motive de securitate.
CEO-ul Apple, Tim Cook, a făcut o vizită de mare profil în China în martie. China este o piață și un centru de producție semnificativ pentru companie, reprezentând aproximativ 19% din veniturile sale totale.
Interdicția privind iPhone-urile pentru oficialii guvernamentali ar putea fi o reacție la mișcări similare făcute de Statele Unite împotriva tehnologiei chineze și ar putea avea un efect descurajant asupra Apple și a altor mărci străine mari cu prezență în China.
Huawei și ZTE din China au fost mult timp supuse restricțiilor din SUA. Și în noiembrie 2022, administrația Biden a interzis aprobările de echipamente de telecomunicații noi de la ambele companii din cauza "unei riscuri inacceptabile" pentru securitatea națională a SUA.
TikTok a fost, de asemenea, interzis pe dispozitive emise de multiple instituții din SUA, inclusiv Camera Reprezentanților, orașul New York și statele Montana, New Jersey, Ohio, Texas și Georgia, din cauza preocupărilor că guvernul chinez ar putea avea acces la datele utilizatorilor prin compania mamă chineză, Bytedance.