Există o mulțime de gunoaie pe Lună chiar acum - inclusiv aproape 100 de saci cu deșeuri umane - și, odată cu țările din întreaga lume care călătoresc pe Lună, va fi din ce în ce mai mult, atât pe suprafața lunară, cât și în orbita Pământului.
În august 2023, sonda Luna-25 a Rusiei s-a prăbușit pe suprafața Lunii, în timp ce misiunea Chandrayann-3 a Indiei a aterizat cu succes în regiunea polară de sud, transformând India în a patra țară care a aterizat pe Lună.
Odată cu tot mai multe țări care ajung pe Lună, oamenii de pe Pământ vor trebui să se gândească la ce se întâmplă cu toți landerii, deșeurile și resturile diverse lăsate pe suprafața lunară și în orbită.
Sunt profesor de astronomie și am scris o carte despre viitorul călătoriilor spațiale, articole despre viitorul activităților în afara Pământului, conflictele din spațiu, congestia spațială și etica explorării spațiale. Ca și alți experți în domeniul spațial, sunt îngrijorat de lipsa guvernanței în ceea ce privește deșeurile spațiale.
Sursa imagine: news.mit.edu |
Spațiul devine aglomerat
Oamenii consideră spațiul ca fiind vast și gol, dar mediul din apropierea Pământului începe să se aglomereze. Peste 100 de misiuni lunare sunt planificate în următorul deceniu de guverne și companii private precum SpaceX și Blue Origin.
Orbita apropiată Pământului este chiar mai aglomerată decât spațiul dintre Pământ și Lună. Se află la doar 160-800 km deasupra Pământului, în comparație cu cei 386.000 km până la Lună. În prezent, există aproape 7.700 de sateliți la câteva sute de mile de Pământ. Acest număr ar putea crește la câteva sute de mii până în 2027. Mulți dintre acești sateliți vor fi utilizați pentru a furniza internet în țările în curs de dezvoltare sau pentru a monitoriza agricultura și clima de pe Pământ. Companii precum SpaceX au redus dramatic costurile de lansare, alimentând acest val de activitate.
"Va fi ca pe o autostradă aglomerată în timpul orei de vârf, în mijlocul unei furtuni de zăpadă, cu toată lumea conducând mult prea repede", a spus expertul în lansări spațiale Johnathan McDowell pentru Space.com.
Problema deșeurilor spațiale
Toată această activitate creează pericole și deșeuri. Oamenii au lăsat multe gunoaie pe Lună, inclusiv rămășițe de nave spațiale precum propulsoare de rachetă de la peste 50 de aterizări eșuate, aproape 100 de saci cu deșeuri umane și obiecte diverse precum o pene, mingi de golf și cizme. Acestea se adună la aproximativ 200 de tone de gunoaie.
Deoarece nimeni nu deține Luna, nimeni nu este responsabil de menținerea ei curată și ordonată.
În orbitele terestre, există sateliți defecti, propulsoare de rachete folosite și obiecte abandonate de astronauți precum un mănușă, o cheie și o periuță de dinți. De asemenea, include bucăți mici de deșeuri precum cioburi de vopsea.
Sunt aproximativ 23.000 de obiecte mai mari de 10 cm și aproximativ 100 de milioane de bucăți de deșeuri mai mari de 1 mm. Bucățile mici de gunoi pot părea o problemă minoră, dar aceste deșeuri se deplasează cu o viteză de 24.140 km/h, de zece ori mai rapid decât o glonț. Cu această viteză, chiar și o picătură de vopsea poate perfora un costum spațial sau distruge un echipament electronic sensibil.
În 1978, omul de știință de la NASA, Donald Kessler, a descris un scenariu în care coliziunile dintre obiectele orbitale creează și mai multe deșeuri, iar cantitatea de deșeuri crește exponential, putând face orbitele terestre apropiate inutilizabile. Experții numesc acest fenomen "sindromul Kessler".
Nimeni nu deține controlul acolo sus
Tratatul spațial extern al Națiunilor Unite din 1967 spune că nicio țară nu poate "deține" Luna sau oricare parte a ei și că corpurile cerești ar trebui folosite doar în scopuri pașnice. Cu toate acestea, tratatul este tăcut în ceea ce privește companiile și indivizii și nu menționează cum pot fi utilizate sau nu resursele spațiale.
Acordul privind Luna din 1979 al Națiunilor Unite a stabilit că Luna și resursele naturale ale acesteia reprezintă moștenirea comună a omenirii. Cu toate acestea, Statele Unite, Rusia și China nu l-au semnat niciodată, iar în 2016, Congresul SUA a adoptat o lege care a eliberat industria spațială comercială americană cu foarte puține restricții.
Datorită lipsei sale de regulament, deșeurile spațiale sunt un exemplu al unei "tragedii a bunurilor comune", în care multe interese au acces la un resursă comună, iar aceasta poate deveni epuizată și inutilizabilă pentru toată lumea, deoarece niciun interes nu poate opri altul să exploateze excesiv resursa.
Oamenii de știință susțin că, pentru a evita o tragedie a bunurilor comune, mediul spațial orbital ar trebui văzut ca un bun comun global care merită protejat de către Națiunile Unite. Autorul principal al unui articol din revista Nature care pledează pentru un bun comun global a depus o opinie (amicus brief) într-un caz care a ajuns în Curtea de Apel pentru Circuits din Districtul Columbia al SUA la sfârșitul anului 2021.
Autorul și colaboratorii săi de cercetare au susținut că regulamentele de mediu din SUA ar trebui să se aplice la acordarea licențelor pentru lansările spațiale. Cu toate acestea, instanța a refuzat să se pronunțe cu privire la problema mediului întrucât a considerat că grupul nu are dreptul de a o face.
Interesele geopolitice și comerciale naționale vor lua probabil prioritate față de eforturile de conservare interplanetară, cu excepția cazului în care Națiunile Unite acționează. Un nou tratat poate apărea în urma activității Biroului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale Externe, care în mai 2023 a elaborat un document de politică pentru abordarea dezvoltării durabile a activităților în spațiu.
ONU poate reglementa activitățile doar ale statelor membre, dar are un proiect pentru a ajuta statele membre să elaboreze politici la nivel național care să promoveze obiectivele dezvoltării durabile.
NASA a creat și semnat Acordurile Artemis, principii generale, dar non-angajante, pentru cooperarea pașnică în spațiu. Ele au fost semnate de 28 de țări, dar lista nu include China sau Rusia. Companiile private nu sunt parte la acorduri, iar unii antreprenori spațiali au resurse financiare semnificative și ambiții mari.
Lipsa de reglementare și abordarea actuală de a explora spațiul în stil febril înseamnă că deșeurile spațiale și deșeurile vor continua să se acumuleze, la fel și problemele și pericolele asociate.
Sursa: "theconversation.com"