În 2017, paleontologii de la Muzeul Australian (AM) și Universitatea din New South Wales (UNSW) au descoperit resturile antice la McGraths Flat, în centrul statului New South Wales - un sit fosil faimos alcătuit din rocă bogată în fier numită "goethită".
Fosila recent descoperită a primit denumirea științifică Megamonodontium mccluskyi. Fosila este estimată să aibă între 11 și 16 milioane de ani.
Sursa imagine: interestingengineering.com |
Potrivit comunicatului oficial, această descoperire este deosebit de semnificativă deoarece au fost descoperite doar câteva fosile de păianjeni în Australia.
"Doar patru fosile de păianjeni au fost descoperite pe întregul continent, ceea ce face dificilă înțelegerea istoriei lor evoluționare. De aceea această descoperire este atât de importantă; dezvăluie noi informații despre dispariția păianjenilor și umple o breșă în înțelegerea noastră a trecutului", a declarat Matthew McCurry în comunicatul de presă.
Examinare exhaustivă a fosilelor prin tehnici avansate
Folosind o metodă avansată de microfotografie în stivă, cercetătorii au inspectat și scanat în detaliu fosila bine păstrată a acestui păianjen antic.
Această abordare a dezvăluit caracteristici anatomice anterior ascunse ale fosilelor.
"Microscopia electronică cu scanare ne-a permis să studiem detalii minuscule ale ghearelor și setelor de pe pedipalp și picioarele păianjenului, precum și de pe corpul principal. Setele sunt structuri asemănătoare firelor de păr care pot avea diverse funcții. Acestea pot simți substanțe chimice și vibrații, să apere păianjenul împotriva atacatorilor și chiar să producă sunete", a spus Michael Frese, profesor asociat la Universitatea din Canberra.
Descoperirile fosile sugerează o asemănare puternică cu genul modern Monodontium, cunoscut sub numele de păianjeni cu capac de tip trapă. Cu toate acestea, această creatură preistorică era semnificativ mai mare, aproximativ de cinci ori mai mare decât specia actuală.
"Cel mai apropiat rudă în viață a acestei fosile trăiește acum în pădurile umede din Singapore și până în Papua Noua Guinee. Acest lucru sugerează că grupul ocupa în trecut medii similare în Australia continentală, dar a dispărut ulterior pe măsură ce Australia devenea mai aridă", a adăugat McCurry.
În plus, această analiză cuprinzătoare a stabilit că acest păianjen reprezintă prima descoperire a unei fosile din familia Barychelidae.
Barychelidae este o familie de păianjeni migalomorfi, care include în mod deosebit păianjeni cu capac de tip trapă. Această familie de păianjeni este cunoscută pentru activitatea lor specifică de săpare și poate fi găsită în întreaga lume, inclusiv în Australia, Asia, Africa și America.
"Nu numai că este cel mai mare păianjen fosilizat găsit vreodată în Australia, dar este și prima fosilă a familiei Barychelidae găsită la nivel mondial. Astăzi trăiesc aproximativ 300 de specii de păianjeni cu capac de tip trapă, dar ei nu par să devină fosile prea des. Acest lucru se datorează faptului că își petrec mult timp în galeriile subterane și nu sunt într-un mediu potrivit pentru fosilizare", a declarat Robert Raven, arahnolog.
Fosila se află acum în colecția de paleontologie a muzeului și este accesibilă online pentru cercetători să efectueze studii suplimentare.
Sursa: "interestingengineering.com"