O singură Doză de Ciuperci Psihedelice poate ameliora depresia pentru săptămâni (STUDIU)

Ingredientul psihedelic din "ciupercile magice" continuă să dezvăluie puteri terapeutice, conform unui studiu nou.


Într-un important studiu randomizat controlat, cercetătorii de la 11 locații din SUA au comparat o singură doză de psilocibină cu un placebo, concluzionând că substanța chimică ar putea avea efecte pozitive asupra persoanelor care suferă de depresie.


Studiul, publicat în Jurnalul Asociației Medicală Americană (JAMA), indică faptul că psilocibina (ingredientul care te face să ai experiențe psihedelice când consumi ciuperci cu prietenii) ar putea oferi o soluție mai rapidă și mai durabilă decât antidepresivele existente pentru tratarea tulburării depresive majore (TDM), cu efecte vizibile într-o săptămână.



"Tratamentul cu psilocibină a fost asociat cu o reducere semnificativă și susținută clinic a simptomelor depresive și a dizabilității funcționale, fără evenimente adverse grave", concluzionează studiul. "Aceste descoperiri se adaugă la dovezi tot mai mari că psilocibina - atunci când este administrată cu suport psihologic - ar putea reprezenta o intervenție nouă pentru TDM."


Ciupercile magice, odată un element de bază al contraculturii anilor '60, atrag din nou atenția pentru potențialul lor terapeutic. Studiul a constatat că tratamentul cu psilocibină a fost asociat cu o reducere semnificativă și susținută clinic a simptomelor depresive. Substanța psihedelică a arătat, de asemenea, promisiuni în diferite domenii, inclusiv reducerea gravității generale a bolii și îmbunătățirea calității vieții.


Noul studiu a recrutat 104 adulți diagnosticați cu TDM moderată până la severă. Participanții au fost aleși aleatoriu să primească fie o doză mică de psilocibină sintetică, fie un placebo activ, împreună cu suport psihologic înainte, în timpul și după ingestia capsulei.


În contrast cu studiile anterioare, acest studiu a folosit evaluatori "blindați" și remote pentru a evalua simptomele depressive ale pacienților folosind Scala de Depresie Montgomery-Asberg (o listă standardizată pentru a determina cât de severă este o stare de depresie). Această abordare minimizează șansele ca așteptările să influențeze rezultatele.


Deci, ce au descoperit? Comparativ cu placebo, psilocibina a determinat o reducere semnificativă a scorurilor de depresie după doar opt zile. La șase săptămâni, aproape jumătate dintre pacienții tratați cu psilocibină au prezentat o răspunsantidepresiv susținut, în comparație cu doar 11% în cazul placebo-ului.


În timp ce antidepresivele standard pot dura patru până la șase săptămâni pentru a deveni eficiente, acest studiu se adaugă la corpul crescând de dovezi care sugerează că terapia psihedelică poate oferi alinare rapidă de la simptomele depresive.


Cu toate că studiul este cel mai mare studiu multicentric randomizat și cu evaluatori "blindați" care confirmă eficacitatea psilocibinei pentru depresie, este important de menționat că psilocibina a fost administrată într-un mediu controlat și monitorizat, nu luată recreațional. Experții recomandă terapia psihedelică asistată ca fiind crucială pentru maximizarea potențialului terapeutic al psilocibinei, așa cum subliniază un studiu scris de medici de la Universitatea din Columbia Britanică.


Nu există o soluție magică

Mecanismele exacte prin care psilocibina acționează rapid împotriva depresiei rămân subiectul unei cercetări continue. Unele teorii sugerează că aceasta modifică temporar conectivitatea circuitelor cerebrale, care sunt adesea dezorganizate în tulburările de dispoziție. Această modificare poate permite creierului să scape de tiparele negative de gândire după o singură doză.


"Ceva legat de tratamentul psihedelic al dependenței care este interesant este că mecanismele pe care sperăm că va funcționa nu sunt cu adevărat specifice pentru nicio dependență în particular", a declarat dr. Michael Bogenschutz, profesor de psihiatrie la NYU care studiază psilocibina, pentru revista TIME. "Crește capacitatea creierului de a se schimba și, prin urmare, de a se schimba gândirea și comportamentul."


Deși studiul demonstrează promisiunea psilocibinei, autorii spun că mai este nevoie de cercetări suplimentare. Cu toate că, în general, sunt sigure, substanțele psihoactive vin cu efecte secundare, deși studiul nu a enumerat în mod specific dureri de cap, greață, atacuri de panică și paranoia.


Studiul a inclus în principal participanți de culoare albă, iar autorii studiului solicită cercetări mai riguroase, pe termen lung, cu populații diverse. "Studiile mai recente și mai ample au abordat aceste probleme în diverse grade, dar au raportat puncte finale principale de durată scurtă, lăsând deschisă întrebarea cu privire la utilitatea clinică pe termen lung a psilocibinei pentru o afecțiune adesea cronică precum TDM", au declarat cercetătorii.


Există un drum lung înainte pe măsură ce oamenii de știință își propun să reproducă și să extindă constatările inițiale. Cu toate acestea, studiul actual marchează o etapă importantă: oferă cea mai clară indicație până acum că medicina psihoactivă ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului tratamentului psihiatric.

Mai nouă Mai veche